Kripto Para Düzenlemesi Geliyormu?

 Haftanın ilk gününde gündemde kripto para regülasyonlarına dair yükselen sesler var.

Christine Lagarde DeFi Hakkında Konuştu

Avrupa Parlamentosu karşısında açıklamalarda bulunan Lagarde, DeFi sektörünün daha fazla denetlenmesini açıkça talep ederken bu endüstriyi denetleyecek bir ara birim oluşturulması gerekliliğine destek verdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, merkeziyetsiz finans sektörünü finansal istikrar için gerçek bir risk unsuru olarak değerlendirdiğini ve bu yüzden DeFi sektörünün yakından takip edilip düzenlenmesinin son derece faydalı olacağını düşündüğünü belirtti. Lagarde aynı zamanda ilerleyen süreçte uygulanması beklenen düzenleyici yasaların Bitcoin’i de kapsaması gerektiğinden bahsetti.

Kripto Para Regülasyonu Kapıda mı?

Aslında bu Christine Lagarde’ın kripto paraların düzenlenmesi gerektiği konusunda yaptığı ilk açıklama değil. Fakat DeFi sektörünün düzenlenmesi ve takip edilmesi konusunu açıkça dile getiren ilk konuşması bu oldu diyebiliriz. Peki Lagarde’ın bu konuşmalarından çok yakın zamanda kripto paralara regülasyon yapılacağını mı anlamalıyız? Ben böyle olduğunu düşünmüyorum çünkü Christine Lagarde 2021’in başından beri kripto paralara düzenleme yapmayı planladıklarını ve bunun hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini dile getiriyordu. Avrupa Birliği genelinde yapılacak bu düzenlemenin 2024 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu sürecin öne çekileceğini ya da hızlandırılacağını pek zannetmiyorum. Christine Lagarde’ın bu açıklamalarından yapılacak bu düzenlemelere DeFi sektörünün de dahil olması gerektiğini ve yakından takip edilmesi gerektiğini aksi takdirde bu durumun Avrupa finansal istikrarına zarar vereceğini düşündüğünü çıkarabiliriz.

SPK Düzenlemeler Hakkında Ne Dedi?

Düzenlemeler ile ilgili bir diğer açıklama da Sermaye Piyasası Kurulu’ndan geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde düzenlenen Blok zincir Teknolojileri ve Hukuki Altyapısı sertifika programında söz alan SPK Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör, Blok zincir teknolojisi ile kripto varlıkları ayrı değerlendirdiklerini belirtirken, düzenlemelerde blok zincir teknolojisinin hayatın her alanında kullanımı ile ilgili bir kısıtlamaya gidilmeyeceğini belirtti. Piyasada yaşanan gelişmeleri 2017 yılından beri yakından takip ettiklerini söyleyen Güngör: “Ülkemizde yatırım yapan kişilerin yüzde 99,9’u blok zincir ile ilgili bir bilgiye sahip değil. Bu kişileri cezbeden kripto varlıkların fiyat hareketliliği” diyerek sözlerine devam etti. Güngör yapılacak düzenlemeler ile ilgili olarak da: ”Yapacağımız düzenlemeler evrensel olacak. Evrensel ilkeler desek de biz ülkemizin gerçeklerine de her zaman bakıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Kripto Para Regülasyonu Ne Zaman Olacak?

Türkiye’de kripto para piyasasında yapılacak düzenlemelerin yasak odaklı değil daha çok düzenleyici bir yasal çerçevede olacağını daha önce Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş açıklamıştı. 10-12 maddeden oluşması beklenen kripto para düzenlemesi için net bir tarih verilmemişti fakat açıklanan bilgiler düzenlemelerde sona gelindiğini ifade ediyordu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Harmony Köprüsüne Saldıran Hacker, Fonları Aklamaya Başladı

Ebeveyn Ayrılıkları Okul Çağı Çocuklarının Toplumsal Maharetlerini Nasıl Tesirler?